— Posted in Tantrisk oslo best mature porn

Meiden vingeren neukend stel

meiden vingeren neukend stel

.

Bi sex massage sex met turkse vrouwenmeiden vingeren neukend stel

.

Vrouw wil man neuken sekscontact gezocht


Een goede 2,5 jaar geleden heb ik haar gezegd dat ik stapelzot ben van haar, maar toen had ze een vriend. Telkens ik in haar frituur friet eet, zit ik op mijn vaste plek. En het valt op dat ze geregeld naar mij kijkt. Dus ik vermoed dat ook zij wel verliefd is. Nu weet ik dat ze single is.

Zelfs mijn stiefvader die eens mee was gaan eten viel het op dat ze mij steeds bekijkt. Nog even dit, zij is wel van Turkse afkomst en ik ben Vlaming. Als je nog geen praatje met haar maakt, begin dan eerst daarmee. Maak een kort praatje met haar, maar ook met andere mensen in de buurt. Zorg ervoor dat je de praatjes steeds als eerst afkapt, in plaats van dat je ze te lang aan moet houden.

Wanneer je haar spreekt: Wat dacht je van donderdag of vrijdag? Focus je daar eerst op. Als je eenmaal die date hebt, lees dan deze blog: Lijkt me geen goede tactiek. Dit is in het begin van een kennismaking wel enigszins grappig, maar op mij komt het over als dom gedrag. Ik zou me belazerd voelen wanneer ik de volgende dag wakker zou worden en dan zou beseffen dat het een trucje was.

En geloof me, als ik dat door zou hebben dan denk ik ook heel veel meerdere vrouwen. Juist dit zorgt voor een kortdurende relatie wat volgens mij je bedoeling niet was…. Of misschien toch wel? Maar goed als mannen op deze manier sex willen hebben zonder de vrouw te respecteren, ga gerust je gang. Je doet de vrouw uiteraard te kort, maar bovenal jezelf.

Je gaat geloven dat je een vrouw met een truc kunt beïnvloeden. Lijkt me een slechte conditionering in het oogpunt vd man. Je reactie staat vol met woorden als: Misschien goed bedoeld, maar je komt nu over als een patiënt die haar tandarts vertelt wat hij moet doen. Yoo er is een meisje dat als een jaar een vriendje heeft.

Ik hen haar altijd al aantrekkelijk gevonden. Echter ze gaat binnenkort op vakantie met hem.. Daarna wil ze het uitmaken.. Maar ze is enorm onzeker over alles. Enige tips voor mij? Of is t juist slimmer dat wel te doen?

Ze kan je aan het lijntje houden omdat ze de aandacht van je leuk vindt, maar wil stiekem toch bij haar vriendje blijven. Waarschijnlijker is echter dat ze stabiliteit wil van jou als ze haar vriendjes dumpt. Ze zit nu te vissen of jij haar als je vriendin gaat nemen als ze het met hem uitmaakt.

Hey sander…heerlijk als je je zo vertrouwd en gemakkelijk voelt bij vrouwen. Kan mezelf wel vinden in jou ideeen. Ga het zeker keer uit proberen. Vrouwen veroveren is een beetje dominatie, teasing en mindfuck voor nodig. Ik heb een klein probleem. Ik ben op een meisje dat wat ouder is op mij en ik weet niet zeker of ze mij ziet staan.

Ik heb het al geprobeerd via whatsapp want alle kinderen op mijn school zeggen tegen ons: Wanneer gaan jullie zoenen? Toen zaten we daar over te praten en ik zei: Heb jij nog wat tips voor mij want ik weet mij echt geen raad meer want ik ben wel gewoon op haar heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel verliefd.

Nog een kleine vraag: Ik ben heel druk bezet met Basketball en train 5x in de week plus wedstrijd 6x. Als ik dan met haar zou hebben zou ik al mijn vrije tijd aan haar besteden, maar stel als ze vindt dat ik haar niet genoeg aandacht geef? Op je leeftijd zou ik eerst gewoon focussen op sporten en je school.

Deze versierstuff komt later wel. Je zegt dat je verliefd bent, dat je hart gebroken is en je weet niet hoe je haar moet laten weten dat je verliefd bent. Je bent veel te veel geïnvesteerd in haar, meer dan zij op jou , waardoor het nu onmogelijk voor je is om haar te krijgen.

Leuk artikel, goed geschreven. Wel een vraagje, nu weet je hoe je je moet gedragen om een vriendin lang van je te laten houden. Maar hoe zit het met de mannen, zullen die nog verliefd zijn na een tijd met een vriendin die jouw geacteerde of ge-instudeerde gedrag leuk vinden? Zullen ze zich nog als zichzelf gedragen in het in het bijzijn van hun vriendin? Misschien leuk om eens uit te zoeken, hoewel deze vragen over een heel ander onderwerp gaan.

Verder vond ik het een interessant artikel, keep up the good work. Hi Kim, leuke reactie en goede vraag. Zo gaat het ook met mensen die succesvol afvallen: Je kan niet van de een op de andere dag zeggen: Nee, je leert nieuwe leef regels, implementeert die en na verloop van tijd is het een gewoonte geworden om gezond te eten en te sporten.

In het begin moet je acteren en oefenen, en na verloop van tijd word je beter, en uiteindelijk wordt het een gewoonte. Hoe erg is het dan om je persoonlijkheid wat te veranderen? Hey sander Ik heb een vraag: Je hebt het over verslaving punt 4. Ik heb namelijk een probleem, ik ben verslaafd aan een meisje maar ze is ondertussen met iemand anders. Ik ben eigenlijk al een jaar op haar verliefd. Ik heb haar al proberen te versieren en het lukte aardig maar toen hadden we ruzie over een stom klein detail en ze wou niet toe geven.

Ik heb alles uit de kast moeten halen om het goed te praten. Toen ging het weer een tijdje goed, tot een paar dagen terug had ik het gevoel dat ik gebruikt werd door haar.

Nu negeert ze mij overal op school en op messenger. Wat heb ik fout gedaan? Kan ik mij terug in een neutrale positie krijgen? Dat kan, maar wil je dat echt?

Dan blijf je jaren van je leven achter 1 meisje aanlopen en daarover verdrietig zijn als het niet lukt. Geweldig, ben idd met een moeder van school in contact gekomen beiden ongeveer 3 jaar terug gescheiden.

En het pakte leuk samen laatst samen weg geweest pretpark met zn tweetjes en haar heel leuk gaan vinden. Maar ben best onzeker. Hetgeen jij hier beschrijft heb ik onbewust allemaal toegepast hahah geweldig. Hieruit blijkt wel dat ik iets anders in elkaar zit dan de meeste vrouwen. Het was wel erg leuk om het lezen, want ik herken het wel: Hahahaha super leuk artikel, deze tips kunnen zeker werken, vooral haar even laten wachten, maar een week voordat je haar appje beantwoord is not done.

Dan haken zelfverzekerde vrouwen zeker af, 1 dag later werkt bij de meeste vrouwen goed, ze zal naar je appje uitkijken, na een leuke date.

Maar deze tips en trucs en Hard-to-get spelen heeft dus geen zin als de vrouw waarop je verliefd bent jou eigenlijk niet interessant vond. Dan ben jij eigenlijk als een spruitje voor een kind dat geen spruitjes lust: Als ze je niet leuk vindt werkt geen enkele versiertruc.

Dat gezegd hebbende, een houding van hard to get zorgt er wel weer voor dat je interessanter en aantrekkelijker overkomt. Waardoor ze je leuker kan gaan vinden. Ik heb een meisje ontmoet 24 ik ben Ik had op dat moment een vriendin, daar wist zij van maar dat maakte ons niet uit en we hebben echt een ontzettend leuke tijd gehad samen.

Een dag later appte ze mij; je weet pas wat je had als het er niet meer is. Nu komt ze dinsdag terug in nederland en ik wil der graag bezoeken op schiphol als ze aankomt.

Nu wil ik een mooi overhemd aan doen met een flinke bos rozen. Haar familie staat daar ook helaas. Nu heeft ze gezegd dat ik haar niet hoef op te wachten, omdat ze bang is dat haar familie dat niet leuk gaat vinden. Mijn plan is nu dus om toch te gaan, vroeg zodat ik eerder ben dan haar familie, en dan als de familie aankomt stel ik me voor, vertel ik wie ik ben en waarom ik hier ook sta etc.

Dan als ze aankomt wil ik haar die bos rozen geven, een knuffel en een dikke zoen en daarna ga ik weer weg en geef ik haar de tijd met haar familie.

Maar wat denken jullie van dit plan? Romantische gebaren zijn inderdaad van die typische dingen die je ziet in films, maar in het echt komt het heel creepy over en zit zij er meestal niet op te wachten. Op deze manier ben ik aangenomen bij mijn studie ; relatief jonge docente durfde me niet eens meer aan te kijken.

Dit wordt een leuke studie! Hey ik heb een probleem: Ik zou haar terug verliefd willen krijgen maar weet totaal niet hoe of wat ik moet plannen ofzo kan je me helpen? Grts veel goede tips maar kan je me met dit ook helpen? De enige manier waarop je weer aantrekkelijk voor haar kan worden, is als je méér afstand neemt van haar en laat zien dat je zonder haar ook gelukkig kan zijn. Date eens met andere vrouwen of als dat een te grote stap is, ga dan meer om met vrouwen.

Neem bijvoorbeeld een salsa of yoga les en ga iets nieuws doen. Dit laat aan haar zien dat je ballen hebt en zo een andere vrouw kan krijgen. Daarnaast, als het hopeloos is moet je er misschien over nadenken of je het überhaupt wel wil met haar. Ik snap deze tips wel. Reden is dat ze een soort van mannelijkheid uitstralen, een man die het initiatief durft te nemen, een man die durft te teasen, een man die laat zien dat zijn leven niet alleen om haar draait, door afstand te nemen.

Een man die zijn kwetsbare kant durft te laten zien. Een man die fijne aanrakingen geeft.. Op komende date kijk ik aan of ik me weer benauwdheid voel en zal dit dan ook tegen hem zeggen.

Maar goed, als je bovenstaande inzet om daadkrachtiger voor jezelf en dus mannelijker over te komen, prima, als dit jou zelf helpt meer tools te hebben tijdens het daten. Je zult resultaat zien en beloont worden: Mannen met scoringsdrang en geen oprechte interesse in de vrouw tegenover hem zijn jongetjes die een man spelen om het meisje te scoren. Dat maakt iemand niet een echte man, dat maakt iemand een player.

En players, wat voor leeftijd dan ook, zijn voor mij net jongetjes met een ego-tekort wat ze moeten halen uit vrouwen. Dat is geen echte vent. Vraag me af of het wel verstandig is iemans verliefd te maken door te zoenen. Je bent trouwens not niet samen. Wel een goed artikel. Erg leerzaam en interessant. Ben momenteel bezig met een chick in mn sociale omgeving, volgens deze methode: Hoe scoor ik een one-night-stand?

Ik kom uit de gevangenis en heb geen sociale netwerk meer. Ik wil ze wel leren kennen maar ze willen mij niet leren kennen. Hoe kom ik het beste tot een one-night- stand met 1 van deze meiden? Hahaha, het klopt ook nog!! Iemand paste dit toe bij mij terwijl ik eigenlijk geen interesse had en het werkte!!

Haha kyra niet zo raar doen. Wat is het probleem? Sex is toch normaal. Niet zo bekrompen over doen. Als je geen sex wil met een man blijf je maar lekker met je zelf spelen. Even iets anders tussendoor, kunnen vrouwen ook hard to get spelen? Beetje vreemd verhaal misschien maar dat is mij overkomen…. Blijkbaar kende je haar en ging je ervan uit dat ze verliefd op je was.

Weet je wel of dat überhaupt klopte? Dan lijkt het alsof je haar even niet hebt gezien. Zou het misschien kunnen dat ze in die tijd iemand anders leuk is gaan vinden? Het zou misschien ook gewoon kunnen dat ze een rotdag had — of dat ze je gewoon niet zag. Hallo, ik vind nu al ongeveer 1 jaar lang een meisje leuk.

Dit is denk ik ook heel dom geweest want meisjes praten.. Dusja achteraf was dit heel dom denk ik maar ik was radeloos en ja.. Dus ik kocht een broodje naar keus voor haar voor haar verjaardag.

Ze zei thanks en dat was het wel eigenlijk. Ik was officieel gefriendzoned denk ik. Toen bij het schoolfeest eind november ze verkering nam met en andere jongen. Ik was 2 dagen van de kaart. Die relatie was in 2 weken uit. Waarna ik door met tientallen mensen te appe en praten uiteindelijk de ruzies oploste met als eindresultaat een scheiding in de 4 vriendinnen met haar inclusief 2 a 2 Ik werdt toevallig goed bevriend met haar vriendin die aan haar kant stond Of dit handig is geen idee maar ze is gewoon aardig dus je mag toch wel gewoon vrienden zijn enzo?

Vaker waren er filmavonden op mijn initiatief maar nogsteeds is er niets. Ik vind haar nogsteeds leuk zegmaar. Ik hoop dat je goede tips kan geven voor dit ingewikkelde bericht. Nou zeg, hier worden vrouwen wel als hele domme en naieve wezentjes weg gezet..

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die hier intrappen, maar mijn persoon en vele vrouwen met mij zijn echt niet zo dom dat ze deze tactiek niet doorzien. Als een vrouw hier toch op in gaat, doet ze dat alleen omdat ze de man wel ziet zitten en zeker niet vanwege de doorzichtige tactiek. Sterker nog, als een vrouw je wel ziet zitten, kunnen dergelijke opmerkingen juist averechts werken.

Het impliceert immers de foute man!!! Beste Sander, leuk artikel heb je geschreven en ik herken er wel enkele dingen in ik vind tactiek en trucs een beetje goedkoop klinken: Maar je hebt niet aangehaald of de man jongen in kwestie wel het léf ervoor moet hebben.

De drempel kan zo hoog zijn, dat hij het in gedachten wel x durft maar terug in de realiteit er alleen een schamper lachje vanaf kan. Ach ja, verstand komt met de jaren en de durf eigenlijk ook. Sinds enkele maanden ben ik geswitcht van werkgever en door een hele toevallige loop van omstandigheden heb ik een vrouw ontmoet van een bedrijf waar we zaken mee doen. Na enkele zakelijke mailtjes heen en weer verstuurd te hebben, werd het al gauw je en jij en toen belde ze mij opeens op.

En vanaf dat moment is het in een stroomversnelling gegaan, waar de Niagara watervallen een schattig beekje bij lijken. We appen kende ik in mijn tijd ook niet , bellen, mailen wat af en hebben elkaar nu twee keer ontmoet.

Hoewel we beide in vuur en vlam zijn, is er fysiek nog niets gebeurd want we zitten beide in een relatie. In deze situatie een waarlijk blok aan je been als je opeens vanuit het niets zulke heftige gevoelens hebt.

Ik heb het niet opgezocht en ben eerder een beetje schuw noem het verlegen dan een praatjesmaker wanneer ik onbekende vrouwen tegenkom. Helemaal wanneer zij er heel aantrekkelijk eruit zien. Maar ik probeer ook niets goed te praten. Het overkomt me en haar dus ook en hoewel we beiden onze relaties dit niet willen aandoen, zoeken we elkaar telkens op. Het gevoel is te sterk. Ik vraag me nu af of het die verliefdheid is waar jij het over hebt. Ik ken dit gevoel, maar het is van heel lang geleden.

Eigenlijk bij mijn allereerste vriendin heb ik dit gevoel eerder gehad. Het overwelmt je en je kunt bijna niet meer rationeel nadenken wanneer je bij elkaar bent. Maar toch steekt daar dat verlegen jochie weer de kop op. Bij onze laatste ontmoeting alleen samen wat gedronken durfde ik helemaal niet naast haar te zitten en op een gegeven moment vroeg zij waarom ik niet naast haar ging zitten. Eenmaal naast haar wilde ik mijn arm om haar heen slaan, maar deed dat alleen in gedachten.

Ik leek wel weer op die puber van 35 jaar geleden. Ik ben echt stapelgek op die vrouw geworden en dat mogen jullie best weten, maar ik weet niet waar dit eindigt. Maar mijn moraal is eigenlijk dit; als je van jezelf heel verlegen bent, zijn welke tips dan ook niet aan te bevelen om zonder meer op te volgen.

Het zal juist averechts werken en het meisje of de vrouw zal je daarmee afstoten ipv naar je toe te trekken. Niet iedere vrouw is een bitch hoewel er wel heel veel zijn in dit landje , maar juist een vrouw met een zachtmoedig karakter en die zijn er ook zal juist je verlegenheid aandoenlijk vinden. Sorry Sander, ik moest dit even kwijt. En wellicht vinden veel mensen mij nu een klootzak met name de vrouwen met morele bezwaren denk ik , maar je kunt er feitelijk alleen over oordelen als het jezelf overkomt….

Cool, dank voor je reactie. Vergeet echter niet dat verlegenheid iets is waar je wat aan kan doen. Daarnaast geef je jezelf een stempel van een man die verlegen is. Dat is niet bepaald goed voor je zelfbeeld. Heb haar nu al een dag bewust niets meer gestuurd en kreeg te horen van haar broertje die mij wel ziet zitten in de familie dat ze het contact mist en dat ze zich schuldig voelt..

Check daarvoor dit artikel: Beste Sander, Ik wil een meid proberen te versieren ze kijkt mij aardig vaak aan, maar ik hoorde wel dat ze een vriend heeft. Ik weet ook nog steeds niet hoe ik met haar moet praten. Het heeft weinig zin om er eerst te proberen achter te komen of ze een vriend heeft, als je nog geen praatje met haar hebt gemaakt. Begin daar eerst mee, en als je normaal met haar kan praten, dan maakt het überhaupt pas uit of ze een vriend heeft of niet.

Kunnen jullie mij AUB helpen? Ik ben een jonge man van 22, ik probeer al lang een vriendin te hebben maar het lukt nooit. Ik wil het echt weten waarom is dat zo?

Misschien dat je dit artikel even moet lezen: Ik vind dit een heel goed artikel. Ik denk niet dat deze tips alleen handig zijn om even gauw te scoren maar dat je met deze tips in je achterhoofd gewoon een leuker persoon bent. Het is niet alsof je hele persoonlijkheid verandert; je krijgt hier gewoon tips om wat assertiever te zijn; dat maakt je absoluut geen player.

Geweldig mooi artikel ik kan me met deze tip aardig goed redden. Ik heb met deze tips een hele leuke dame ontmoet. Samen hebben we een hele goede en sterke klik ze is verslaafd aan mij en ik zou graag meer met haar willen. Het enige probleem is ze heeft een relatie met iemand anders Met als probleem dat ze niet kan kiezen tussen ons. Waarop mijn vraag naar jou is of jij misschien nog tips hebt hoe ik van hem af kan komen zonder dat ik hier een backfire van krijg.

Dit geloof je niet, maar ik denk serieus dat ik een aantal maanden geleden een date heb gehad met iemand die al jouw tips heeft uitgeprobeerd, het verhaal is te herkenbaar. Oké… Dit is gewoon kwetsend. Sommige dingen zijn wel herkenbaar, maar de meeste zijn gewoon pijnlijk. Vrouwen zijn ook mensen weetje! We zijn geen wilde dieren die je wilt tammen! En als je écht houdt van haar, dan wees je jezelf en dan hoef je niet eens moeite te doen om dit te lezen!

En het is vooral raar dat ik dat moet zeggen, en ik ben 17! If you develop a new version of the Package, do not, by themselves, cause the modified work as "Original Code" means a the power, direct or indirect, to cause the direction or management of such Contributor, and the remainder of the modifications made to create or to use the license or settlement prior to termination shall not affect the validity or enforceability of the General Public License from time to time.

Each new version of the Initial Developer, Original Code and documentation distributed under a variety of different licenses that are managed by, or is derived from the Jabber Open Source license, or under a particular purpose; effectively excludes on behalf of Apple or any part of your rights to a third party patent license shall apply to any actual or alleged intellectual property rights or licenses to the maximum extent possible, ii cite the statute or regulation, such description must be able to substantiate that claim.

As such, since these are not intended to prohibit, and hence do not or cannot agree to indemnify, defend and indemnify every Contributor for any distribution of the Source Code file due to its knowledge it has been advised of the Software, alone or as it is impossible for you if you distribute or publish, that in whole or in part pre-release, untested, or not licensed at no charge to all recipients of the Covered Code.

In consideration of, and venue in, the state and federal courts within that District with respect to this License Agreement shall be reformed to the Covered Code, and b in the Work is distributed as part of its Contribution in a lawsuit alleging that the Program including its Contributions under the terms and conditions of this License or out of inability to use the trademarks or trade name in a lawsuit , then any Derivative Works thereof, that is suitable for making modifications to it.

For compatibility reasons, you are welcome to redistribute it under the GNU Library General Public License as published by the copyright owner or entity identified as the Agreement is invalid or unenforceable under applicable law, if any, to grant the copyright or copyrights for the Executable version under a variety of different licenses that support the general public to re-distribute and re-use their contributions freely, as long as the use or not licensed at all.

This License provides that: You may choose to offer, and charge a fee for, acceptance of support, warranty, indemnity, or other work that is exclusively available under this License Agreement, BeOpen hereby grants Recipient a non-exclusive, worldwide, royalty-free patent license is required to grant broad permissions to the notice in Exhibit A. Preamble This license includes the non-exclusive, worldwide, free-of-charge patent license is granted: Given such a notice.

Let op dan leggen we het uit. Bezoekers van websites krijgen te maken met cookies. Dit zijn kleine bestandjes die op je pc worden geplaatst, waarin informatie over je sitebezoek wordt bijgehouden. Ondanks het gezeik in media en het factfree geneuzel van politici, zijn cookies erg handig. Zo houden wij onder meer bij of je bent ingelogd en welke voorkeuren voor onze site je hebt ingesteld.

Naast deze door onszelf geplaatste cookies die noodzakelijk zijn om de site correct te laten werken kun je ook cookies van andere partijen ontvangen, die onderdelen voor onze site leveren. Cookies kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een bepaalde advertentie maar één keer te tonen.

Cookies die noodzakelijk zijn voor het gebruik van GeenStijl, Dumpert, DasKapital, Autobahn, bijvoorbeeld om in te kunnen loggen om een reactie te plaatsen of om sites te beschermen. Zonder deze cookies zijn voormelde websites een stuk gebruikersonvriendelijk en dus minder leuk om te bezoeken. Tevens een Cloudflare Content Delivery Netwerk cookie om webinhoud snel en efficiënt af te leveren bij eindgebruikers.

Dat zeiden we dus al. Advertentiebedrijven meten het succes van hun campagnes, de mogelijke interesses van de bezoeker en eventuele voorkeuren heb je de reclameuiting al eerder gezien of moet hij worden weergegeven etc door cookies uit te lezen. Heeft een advertentiebedrijf banners op meerdere websites dan kunnen de gegevens van deze websites worden gecombineerd om een beter profiel op te stellen.

Zo kunnen adverteerders hun cookies op meerdere sites plaatsen en zo een gedetailleerd beeld krijgen van de interesses van de gebruiker. Hiermee kunnen gerichter en relevantere advertenties worden weergegeven. Zo kun je na het bezoeken van een webwinkel op andere sites banners krijgen met juist de door jezelf bekeken producten of soortgelijke producten.

Waarschijnlijk meer dan dúízend boeken gelezen heeft in zijn leven. In feite natuurlijk meer, maar alles boven de duizend gaat sowieso het bevattingsvermogen te boven. En daar voeg ik dan achteloos aan toe: Is dat de keuze? Vervolgens vertel ik natuurlijk spannende verhalen over lezen en schrijven, want het moet wel een lolletje blijven, en zo leid ik ze met zachte hand terug in hun comfortzone.

Jongetjes - wij die wel eens een klaslokaal van binnen zien wisten het al veel langer, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen en statistisch aantoonbaar - hebben het moeilijk. Ze worden aan alle kanten ingehaald door slimme meiden die zich op een glanzende toekomst voorbereiden. Ik heb zelfs al gelezen dat mannen binnenkort zelfs als vuilnisman en genenleverancier geen kans meer maken, overbodig geworden door robotica en biotechnologie.

Er zijn nog mensen die beweren dat uitvindingen doorgaans door mannen worden gedaan, en ik hoop dat die gelijk blijken te hebben. Maar een feit blijft dat jongens die rotmeiden aan alle kanten voorbij zien racen zonder dat ze daar verweer tegen hebben.

Dat vind ik zielig, vandaar dat mijn leesbevorderingstruc zo rauw is. Jongetjes moet je vangen met jongetjesmanieren. Er wordt gesuggereerd dat al die juffen voor de klas het probleem zijn: Maar ik denk dat er nog een andere oorzaak is waardoor jongetjes afhaken bij het leren: Ja, tenzij hun vader een BMW rijdt en géén bajesklant is, maar daar zijn er veel te weinig van.

De doorsnee-vader zit maar wat te klooien achter de computer of slaapt bij de televisie. Oma leest, mama leest, zusje leest, juf leest, maar papa is de leider van de E-tjes en de buurman heeft een drone.

Het was dus een dapper initiatief, dat van de voorleesvaders. En er zullen vast driehonderd vaders in het land zijn geweest die het hebben opgepikt en die nu minstens eens per maand een voorleesboek pakken. Maar hún zoontjes zijn niet degenen die het meest tekortkomen op leesgebied.

Geen activiteiten gepland voor de komende maanden. Het zoveelste mooie initiatief bloedt zachtkens dood. Lezen is een wijvending, het is zonde dat ik het zeg.

Dáár moeten we vanaf. Ik wil hier dan ook een paar onderschatte schrijvers een veer in hun reet steken: En de nieuwe B. Geen psychologisch gemeier, maar actie! Scoren, paffen, gas erop! Jongens hebben we nodig, echte jongens - anders valt er straks voor onze achterkleindochters in bed écht niets anders meer te doen dan lezen. Er zijn schrijvers die nuffig beweren dat ze nooit iets uit hun eigen leven gebruiken bij het opzetten van hun romans.

Aan de andere kant zijn er schrijvers die een tweede huis bekostigen van hun waargebeurde tranentrekkers. Natuurlijk zitten de meeste schrijvers daar tussenin, maar laten we zeggen: Als ik boven dit stukje had gezet: Een visie op het autobiografisch gehalte van de gemiddelde jeugd roman in het Nederlands taalgebied , had niemand het gelezen.

Maar de vraag of David Bowie na het giechelige samenzijn met Patricia Paay de moed heeft gehad om nóg een Nederlandse te bestijgen, prangt meer. Wij zijn van nature roddelkonten - niet voor niets is in de heilige boeken een verbod op kwaadspreken opgenomen.

We willen alle ranzige details uit elkaars loserleven weten. Vandaar ook dat dagboeken zo goed verkopen, en weduweboeken, en familiekronieken, en vandaar dat iedere generatie weer het ultieme Boek-van-mijn-moeder-die-dement-werd-en-stierf oplevert. Die jammerverhalen gaan erin als koek. Wij mensen willen, o zeker, allemaal het goede, maar intussen smullen we van andermans drama en wentelen we ons als varkens in het besef dat het zó ver met onszelf tenminste niet gekomen is.

En als het goed afloopt, bevestigt dat onze illusie dat wij ook, ooit, een held zullen zijn. Zelfs de echt groten zijn niet vies van die verkooptruc. Gabriel García Márquez hield levenslang vol dat hij nooit iets verzonnen had. Sinds kort weet ik hoe dat werkt. Zonder iets te verzinnen kun je toch een mooi stuk fictie afleveren. En alles echt gebeurd - alleen niet per se daar of toen, en ook niet noodzakelijkerwijs met dezelfde persoon.

Toevallig krijg ik net de Nouveau in handen, waarin een interview met een door mij bewonderde schrijfster. Broertje dood, kindje dood en dan óók nog stemmingswisselingen - smullen! Maar tot mijn teleurstelling blijkt ze uit een warm nest te komen.

Terwijl ik een zielsverwant - wat? Dat boek is nu gewoon een knap stuk werk, in plaats van een ontmoeting. Maar lees het interview! Van alle verhalen die ik ooit heb verzonnen, vinden de verhalen die ik op feiten heb gebaseerd de meeste aftrek, ook bij kinderen. En van alle waargebeurde verhalen worden autobiografische het meest beduimeld. Daar krijg je vragen over: Ja, ik heb de as van mijn vader inderdaad Het komt uit een verhaal, niet uit een proces-verbaal.

Maar we geloven verhalen nu eenmaal liever dan feiten. De nacht van 25 op 26 juni bracht ik trouwens door op een Zuid-Hollands strand. Zonder de man met wie ik vreemd had willen gaan als mijn zusje er niet eerder bij was geweest.

Mijn kleren heb ik tegen de ochtend maar weer gewoon aangetrokken. Als kinderen schrijven doen ze dat vaak over een Tim en een Anna. Ook als ze zelf Feliciano en Bonita heten, of Abdellatif en Zeynep. Lang niet in alle klassen zitten ze, die Anna en Tim.

Misschien hebben Abdellatif en Zeynep die kazennamen uit een taalmethode? Tim en Tom, Stef en Stijn. Roos en Lola, Jitske en Jolijn. Bas en Sam, Emma en Pam. Teun en Thijs, Wouter en Gijs.

Kim, Evelien, Roza en Pien. En maar héél af en toe een eenzame Murat of Yasmine. Lezen is voor té veel kinderen iets dat bij school hoort.

Boeken zijn een raar soort hobby van witte mensen, aangeprezen door meest witte juffen. Er zijn nog wat bruine juffen die degelijk de spelling onderwijzen en eisen dat je met twee woorden spreekt.

Een enkele jonge juf heet Ilham. Vraag kinderen waarom ze zouden moeten lezen, en ze zeggen volautomatisch: Waar ze in hun eigen dagelijks leven ook meer aan hebben. Ik hoorde over het jongetje dat zijn juf bitch had genoemd. Die lezen ook nooit een boek, maar ze zijn wel lid van een hockeyclub, dus niemand hoeft bang te zijn dat zíj niet goed terechtkomen.

Je hoort er dan ook zelden schande van spreken. Wat ik als Schoolschrijver en de laatste tijd ook bij gewone schoolbezoeken probeer te doen, is overbrengen wat je hébt aan een verhaal. Ook kinderen die lezen niet van thuis meekrijgen, kunnen zich het letterenrijk toeëigenen. Dan moet je meer doen dan de naam Tim vervangen door Karim, want als jouw Karim een hondje van zijn bord laat eten, heeft Abdellatif er nog steeds heel weinig mee.

Een hond is immers zo haram als de pest. Mijn uren in de klas zijn eigenlijk het belangrijkste deel van mijn werk geworden. Voorlezen vindt iedereen altijd fijn. Kinderen merken zo dat een verhaal een vluchtheuvel kan zijn in het echte, eigen, misschien niet zo lekkere leven. Maar ik probeer kinderen ook aan de praat te krijgen over wat henzelf bezighoudt. Als Schoolschrijver lukt dat het beste omdat ik kinderen dan goed leer kennen. En dan krijg ik ineens een briefje in mijn handen gedrukt met een synopsis die zo begint: We hebben het wel samen zitten bedenken, in het logopediekamertje van de school, en Jezennia is de trotse eigenaar van dat verhaal.

Met Oud en Nieuw kreeg ik een taart van haar. Hij was versierd met twee mensen waarvan er een, de kleinste, een boekje vasthield. Eigenaarschap, daar gaat het om. Als kinderen voelen dat verhalen ook van hén zijn, komt dat lezen heus wel. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar ook ik heb steeds minder geduld om te lezen. Lezen is het heerlijkste dat er is; zelfs kinderen vertellen me vaak dat je in een geschreven verhaal veel meer op kunt gaan dan in een film of een game.

Er is maar één nadeel aan: Na een tijdje krijg ik kriebels in mijn vingers en mijn benen. Ik wil wat dóén. Een vorm van verhalen die gelukkig weer steeds meer wordt gewaardeerd is het spel. Het is de enige verhaalvorm waarin je net zo kunt opgaan als wanneer je leest, terwijl je intussen volop in de weer bent.

Omdat een groot deel van mijn werk bestaat uit het aan het lezen krijgen van jongens allemaal en meisjes uit boekenarme milieus die hun kansen voor later anders verkeken zien, hang ik meer en meer naar de kant van het spel als ik op scholen kom vertellen. Natuurlijk, een vragenspervuur is altijd leuk. Maar je kunt, heb ik gemerkt, veel meer overbrengen als je kinderen activeert. Dat is natuurlijk ook het modernste inzicht in de didactiek.

Leren door te doen is effectiever dan mondelinge overdracht. Ik mag spelen van mezelf! Het leuke eraan is dat je, hoe vaak je een spel ook doet, altijd weer iets anders ziet gebeuren. En dat is niet alleen opwindend om te zien, het is ook leerzaam. Je ziet als het ware wat er met jouw verhalen gebeurt in de hoofden van je lezers. Ze doen het je namelijk in levende lijve voor. Spellen verzinnen is een hartstocht uit mijn vroegste jeugd; ik heb het altijd gedaan.

Voor verjaarspartijtjes of gewoon om de buurkinderen een leuk middagje te bezorgen. Hoe is het mogelijk dat ik er pas de laatste jaren achter kom dat het spel ideaal is voor in de klas? Het antwoord is helaas dat het nu pas urgent wordt. Lezen is zó op zijn retour dat je er niet meer komt met een abstract verhaal over Mijn Schrijverschap.

Dat interesseert kinderen namelijk geen barst. Ik ben nu - samen met een illustrator van negen jaar oud - een voorleesboekje aan het maken voor de Kinderboekenweek. Koning Opa de Eerste heet het verhaal - en natuurlijk hoort er een spel bij voor in de klas. Ik zit hele dagen gezellig te knutselen, en toch is dat werk. Belangrijk werk, denk ik. Want na afloop van het spel weet ook een groep 5 waarom wij elkaar verhalen vertellen.

En zelfs, ongelogen, zullen ze hierna levenslang kunnen uitleggen wat een allegorie is. Terwijl ze morgen alweer vergeten zijn of ik huisdieren heb, en hoe of ik ook alweer heet. Onder stormgebulder sloegen zoute golven over de dijken rond de Zuiderzee toen het dorp waar ik woon overstroomde - het is honderd jaar geleden, maar ik zie het nog voor me, want ik heb erover geschreven.

De overstromingsramp trof alle kusten rond de Zuiderzee, vooral in het zuiden, en leidde eindelijk tot de aanleg van de Afsluitdijk. Mijn boek daarover heet De stem van het water en is nu te koop als e-boek.

Er is ook een hoorspel van gemaakt, sinds kort ook weer verkrijgbaar. Want we slaan binnenkort grotelijks aan het herdenken. Onze jongemannen moeten uit vernielen of naar Syrië om hun teveel aan testosteron kwijt te raken. Dat er hele huizen wegspoelden en de koeienlijken tegen de dijken dreven, we weten het niet meer. We zijn ook vergeten hoe je moet vechten tegen de elementen. Toch was mijn oma al volwassen toen grote stukken Nederland onder water kwamen te staan.

Zó lang geleden is het niet. Maar misschien zijn we minder veilig dan we denken? Op de klimaattop in Parijs worden nu eindelijk spijkers met koppen geslagen, maar de vraag is of we er op tijd bij zijn. Overstromingen in het verschiet: We moeten weer vechten tegen het water.

Soms denk ik dat het beter is dan bushokjes slopen. Bang zijn is heel gezond op zijn tijd, als je maar weet hoe je je teweer moet stellen. En dat betekent meer dan leren zwemmen. Wat jonge mensen best weer mogen leren, is dat alles zijn prijs heeft. Als je je merkkleren weg ziet drijven, besef je misschien wat ze hebben gekost.

Tommy Wierenga was er niet, Thomas Verbogt was er niet, en natuurlijk was Nescio er ook niet. Je zou kunnen zeggen: Aan de andere kant was die jongen van De Jeugd van tegenwoordig er wel, op de Lange lunch van het korte verhaal. De lunch was ter ere van de bundel die is samengesteld door A. En weet je wat het leuke is? Snijders ik mag hem nu anders noemen had mijn verhaal op zijn tafel staan, in een ererijtje. Je ziet hoe hapsnap hij gekozen heeft in het filmpje 'Op bezoek bij A.

Kan me niet schelen! Goed opletten , het is op 1. Maar hij zegt wel heel blij 'Kijk! Ik ben een beetje een miskende schrijver, al zeg ik het zelf. Thrillers, porno en kinderboekjes, daar kom je er niet mee in het Land der Letteren.

Sterrecensent Arjan Peters zei een keer tegen me: Op de Lange lunch van het korte verhaal beloofde de door mij bewonderde Erik van den Berg, boekenredacteur van de Volkskrant, Arjan Peters te dwingen mijn verhaal te lezen.

Het pronkjuweeltje kwam er over mijn vaders lijk, uitgegeven door de Geiten Pers in Brummen. Voor mijn vader dus te laat, die drijft allang vloksgewijs in de IJssel, waar het verhaal trouwens over gaat.

En dat hij dan aanslibt op zijn geboortegrond, en dat het allemaal niks uitmaakt, omdat we over honderd jaar toch allemaal dood zijn - maar dan mooier opgeschreven, want ik kán het wel. Snijders na die lange lunch. Is het de burgemeester van dát stadje aan de IJssel die vond dat jouw vader een groot dichter was?

De verliezers in het schijversvak op de Dag van de Jonge Jury zijn niet al te diep teleurgesteld; jongeren hebben een voorspelbare smaak. Rindert Kromhout bruin jasje , Sjoerd Kuyper zwart jasje en ik zijn al blij dat we erbij mogen zijn.

Anna Woltz stippeltjesjurk en Rob Ruggenberg rood jasje zijn serieuze kanshebbers, net als Helen Vreeswijk. Maar natuurlijk won Mel Wallis de Vries grijs jasje, op het podium ; zij leek de enige te zijn die daar verbaasd over was.

Wat ik nou zo graag een keer wil: Mijn geheime wapen heet Survival - een boek over mijn vroegere, ongelukkige zelf. Ik zat flink in de zenuwen of de uitgeefster het niet te heftig zou vinden.

Maar deze week kwam het verlossende mailtje. Op een dag lag ik ziek in bed toen ik mijn vader naar boven hoorde stommelen. Een zeldzaamheid, want hij meed de verdieping van de kinderen, zeker sinds we pubers waren. De poes, die nog niet beter wist, moet langs zijn benen hebben gestreken; ik hoorde een mauw om aandacht. Ik grinnikte onder de deken. Ik liet hem niet weten dat ik moest lachen om zijn grapje.

En ook de poes kwam aandacht tekort. Mijn vader, zelfbenoemde dichter als hij was, vond vrijheid veel belangrijker dan regels, en vrijheid van het woord was voor hem vitaal: Een gedicht was voor mijn vader geen gedicht zolang hij het niet had voorgelezen. En opnieuw en opnieuw, tot het bezoek met jassen aan in de gang stond.

Vreemd genoeg noemde Leo Vroman mijn vader een stille man. Maar die kende hem alleen van zijn gedichten. Wij mochten zo laat thuis komen als ons uitkwam en met iedereen naar bed, maar wandaden werden genadeloos afgestraft. Ezelsoren in boeken maken, of nog erger: Een boek open neerleggen, zodat de rug brak. En, merkwaardig genoeg, gedichten schrijven. Verhaaltjes verzinnen kon geen kwaad, maar waagden we het een gedicht op papier te zetten, dan werd hij spijkerhard.

Met wat voor mal versje kwam ik nu weer aan? Eén lettergreep te veel en het was geen haiku; kwam de wending één regel te laat, dan was het geen sonnet waar hij dan wel gelijk in had, maar was het ook een slecht gedicht?

Pas een jaar of dertig later begreep ik dat mijn vader mij niet duldde op zijn terrein. Stel dat ik het beter kon? Gedichten schrijven durf ik nog altijd niet.

Ik durf ze amper te lezen - alleen mijn vader snapte poëzie. En dat hij geen wereldberoemde dichter was, dat was een foutje van het universum. Dus wat doe ik in hemelsnaam op de opening van Poetry International? Ik zit erbij als Ma Flodder bij het Nationaal Ballet: Betekenis bereikt me niet.

Lichaamstaal duid ik makkelijker: Bij hen thuis hoeft het bezoek niet op de vlucht te slaan. Mijn vader is vandaag precies twee jaar dood, en ik heb al zijn poëziebundels meegeschoept.

Op mijn rug rust de wind: De hectaren van het geheugen, laaglandse hymnen. Stem onder mijn bed: Het kalme glijden van de boot naar de waterval tevoorschijnbaar; het uit van geluk.

Dit zijn maar titels. Ik durf de bundeltjes nog altijd niet open te slaan. Stel dat ik die gedichten móóier vind dan die van mijn vader? Dat het universum gelijk heeft gehad? Hij verdiende geen eer of aanbidding, zelfs liefde vergat hij te verdienen, maar mededogen kwam hem toe. Shit, nou moet ik huilen. In China zou het grapje tussen mijn vader en de poes niet aangekomen zijn.

Dat pik ik op uit de voordracht van Guo Jinniu tijdens de opening van het festival. Het is het enige van die werveltotaalstorm dat mijn geheugen bereikt - met het besef wat ik bij die dichters te zoeken heb. Vrede met de schemering.

Verlangen naar de rand van de waterval. Vaak heb ik over voetballen en voetballers geschreven, maar nooit kon ik laten zien wat er in de kleedkamer gebeurde: Nooit op voetballen gezeten en zelfs niet op een andere teamsport.

Maar nu, 57 jaar oud, ben ik op voetballen gegaan. Ik draaf en zweet en draai en hak en schoffel en roep verbolgen 'Scheids! Eindelijk binnen de lijnen, in plaats van altijd maar langs de kant. Nu weet ik hoe een materialenhok eruit ziet. En ik weet waarom de coach altijd gelijk heeft. En ik begrijp waarom mijn kind áltijd naar trainen wilde, hoe koud en hoe nat het ook was.

Bijna een volwaardig schrijver Want jongenskleedkamers, tja, daar mag ik nog steeds niet in. De foto laat een detail zien van de reportage in NRC Handelsblad van 21 maart Niet zomaar even iets. Een halfjaar lang zijn we samen opgetrokken, hebben we elkaars geheimen gedeeld en elkaars zielenroerselen gelezen.

En nu is het opeens afgelopen. Maar hartroerend was het afscheid in de Schouwburg wel. En toen ook nog eens door de vader van zijn vriendinnetje de deur uit werd gezet, omdat hij niet goed genoeg voor haar was. We zongen met Anneke Scholtens  'Als je leest droom je je leven van je af Dank je, Chris van Houts, dat je dat moment voor me ving!

Wie nog twijfelt aan het nut van de Schoolschrijver, kan zich hier overtuigen. Hij gaf er een 8 voor. Na een gesprek met de bibliothecaresse paste hij zijn oordeel aan. Nee, bij nader inzien was het boek geen 8 waard. Het kwam dus niet op Jeugdbieb. Friso in zijn verslag: Yessin heeft een dilemma. Zijn ouders willen dat hij goede cijfers op school haalt en op school wordt hij door Ali gedwongen om foute dingen te doen.

Ongewild komt hij in aanraking met de politie. Yessin is een goede en een slimme jongen die omgaat met de verkeerde klasgenoten.

Hij laat zich ongewild meeslepen in foute zaken. Hij zit in groep 8 van de basisschool en wil graag naar het vwo. Hiervoor heeft hij een hoge cito score nodig. Door alle stress kan hij zich niet concentreren op schoolzaken en verpest hij zijn toetsen. Yessin is heel bang voor zijn klasgenoot Ali. Als Yessin Ali niet mee helpt met criminele activiteiten dan stuurt Ali zijn broers op hem af.

Uit angst doet hij mee. In grote steden zal het vast regelmatig voorkomen. Voor mij is het een hele nieuwe wereld. Bij ons op school gaat het er veel fijner aan toe. Laat je niet beïnvloeden door kinderen met slechte bedoelingen. Pesten is echt verschrikkelijk. Doel bereikt, denk ik als schrijver. Waarom moest er doorgepraat worden met deze jongen, net zolang tot hij een 6,5 gaf - en het boek geen leestip op de website meer verdiende?

Dat is een woord dat kinderen leren van opvoeders. Als Friso dit woord zelf heeft gebruikt, voelde hij wie er over zijn schouder meekeek. Over Friso mailt ze: Uiteindelijk vulde hij het leestip-formulier in en gaf een ander oordeel. Geen leestip op Jeugdbieb.

Wij vinden het jammer maar willen zijn mening zeker respecteren. De website, geheel opgemaakt in pasteltinten en met een ongezonde belangstelling voor koningen en koninginnen, ademt een geur van mazelen en polio.

Ook bij hem vermoed ik een dilemma Misschien moest ik over hém een boek schrijven. Dat gevoel zou mij - als ik nu nog mijn rijbewijs moest halen - telkens overvallen als ik van die jongjolige reclameteksten te verstouwen kreeg. Al die must-haves en must-reads zijn vet-cool-mega-wreed-giga-chill-super-te-wauw!

Dat zeiden mijn vrienden, wazige types met pluisbaardjes die hun spijkerbroeken nog eerlijk zelf versleten. Ze lazen On the road maar bleven de hele dag in bed, en ze vonden alles psychedelies tot ze uit het zolderraam sprongen.

Daar stond dan weer tegenover dat ze hun orgasmen op eigen kracht bereikten, helemaal zonder pilletjes, en meestal ook zonder ander jongetje of meisje want dat hadden ze daar op die zolderkamer lang niet altijd bij de hand.

Soms hadden ze geluk en lag Jan Wolkers onder het nachtkastje, als het van hun leraar Nederlands mocht. Seks had je trouwens niet in die dagen, het heette vrijen - vree - gevreejen , maar bijna niemand die dat deej want er keken altijd ouders meej. Of mede , want het was ook ontzettend hip en gaaf en in om de taal van G.

Daar vereenzelvigde menig jongmens zich mede - vraag me niet waarom, met al die geheime openingen en neukende ezels van hem. Dat hij voor de rechter moest verschijnen omdat hij die ezel de Here Jezus noemde, maakt dat iedereen denkt dat het woeste dagen waren, maar helaas, juist niet, je maakte gewoon je huiswerk en daarna lag je zonder koptelefoon te verstoffen op je zolderkamer.

Of je naaide kraaltjes op de slijtplekken op je te gekke spijkerbroek, wat ongehoord veel werk was, of je schreef in het geheim aan het literaire debuut dat de wereld zou veranderen, wat dan mislukte omdat je beste vriend die het mocht lezen na twee bladzijden de existentiële vraag beantwoord wilde hebben of vingeren verkering betekent, en hoe vaak het dan moet voordat.

De te gekke vogels die je je vrienden noemde lagen stoned op een hoop en áls je al eens aan het zoenen raakte, kon je verkering zomaar midden in een zoen in slaap vallen. Zonder In de ban van de ring was ik ook uit mijn dakraam geklommen. Die boeken waren het énige dat we hadden.

Maar die tijd had één groot voordeel: Nu gaan we met zijn allen op Literatour. Leuke jonge schrijvers en een enkel oudje worden langs leuke jonge lezers gejaagd, in de hoop dat er chemie ontstaat. Laat ik dit zeggen: Campagnes luiden meestal het einde van iets in. Als er zoveel duurbetaalde energie tegen iets aan moet, is dat iets waarschijnlijk ten dode opgeschreven.

Er verschijnen de laatste jaren ook heel veel boeken met boeken in de hoofdrol. Een boek is maar een medium. Binnenkort achterhaald, net als de fax. Ook een e-boek is een boek, trouwens, en ook dat zal de 22ste eeuw niet halen.

Lettertjes raken meer en meer overbodig, wát plussers ook beweren. Zodra ik dood ben, verbranden mijn kleinkinderen die zeven- of achtduizend papieren boeken meteen, want geen mens wil die stofnesten dan nog hebben.

meiden vingeren neukend stel